Druk op ESC om te sluiten

Grafelijke Korenmolen

Wist u dat de Grafelijke Korenmolen behoort tot de bezittingen van Huis Bergh? De heren Van den Bergh waren de eerste eigenaren van de molen. Tevens hadden de heren het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Het wind- en maalrecht hield in dat de heren Van den Bergh alleen molens op hun grond mochten bouwen. Bovendien waren de bewoners verplicht om daar hun graan te laten malen. De heren Van den Bergh verwierven in 1486 hun graventitel.

Restauratie

De Grafelijke Korenmolen is in zowel 1974 als in 1990 grondig gerestaureerd. De restauraties konden plaatsvinden dankzij de aanzienlijke financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Gelderland.

De Grafelijke Korenmolen staat in de Top-100 van de Nederlandse monumentenlijst.

Zeldzaam exemplaar

De molen is nog steeds werkend. Tevens is de molen een middeleeuwse torenmolen en behoort de molen tot de oudste gemetselde molens van West-Europa. In 1451 werd de molen voor het eerst genoemd, omdat Willem van den Bergh verklaarde jaarlijks een malder rogge en een malder mout te schenken. Hij schonk een malder rogge en een malder mout aan het Gasthuis te Bergh, gemalen op zijn molens te Berge, Sedam, Diedam en Genderingen.

De Von Hohenzollerns, de toenmalige eigenaren van Huis Bergh, verkochten in 1904 de molen aan de molenaar. In 1929 heeft Jan Herman van Heek de molen teruggekocht. Hij heeft de ondergang van de molen behoud door de meest noodzakelijke herstellingen te laten verrichten.

Een nieuwe molen is in 1974 op de plek gebouwd van de vroegere rosmolen. De rosmolen moest dienst doen als er te weinig wind was voor de windmolen.

Bezoek

Wilt u binnenkort een bezoek brengen aan de Grafelijke Korenmolen? Bekijk dan voorafgaand aan uw bezoek wanneer de molenaar aanwezig is via de website.

Aan het betreden van de molen zitten kosten verbonden. De kosten zijn minimaal. Naast het betreden van de molen op de eigen gelegenheid kunt u ook deelnemen aan een groepsrondleiding. Er zijn twee soorten groepsrondleidingen, namelijk een groepsrondleiding met een gids en voor kinderen.

Locatie

Bovendorpsstraat 14
7038 EC Zeddam
0314-661281
torenmolen@huisbergh.nl
www.huisbergh.nl