Druk op ESC om te sluiten

De Padevoort

De Padevoort werd door velen gezien als een kasteel, maar zoals de advertentie op 13 mei 1978 aangaf in een ochtendblad is de Padevoort ‘Een der fraaiste kastelen van Nederland’. De Padevoort wordt ook wel een havezathe genoemd, maar eigenlijk kan er alleen worden gesproken over een edelmanswoning.

Het gebouw

De edelmanswoning zit er op het oog fraai uit. Tevens is het huis slechts een eenvoudig vierkant gebouw met een zadeldak en wordt gevat tussen twee trapgevels. Het huis heeft twee verdiepingen, een grote zolderverdieping en kelderruimten. Via een brug over de slotgracht kan de voordeur worden bereikt.

Ontdekking

Bij restauratiewerkzaamheden in 1972 werd een interessante ontdekking gedaan. Naar alle waarschijnlijkheid was het huis dat in de 17de eeuw is ontstaan ooit een poortgebouw geweest. Het poortgebouw was kleiner dan het huidige huis. Er hebben na de verandering in 1972 geen ingrijpende verbouwingswerkzaamheden plaatsgevonden.

Poortgebouw

Mocht het zo zijn dat de Padevoort is voortgekomen uit een poortgebouw dan kan gedacht worden dat het vroeger een kasteel was. Het kasteel zou dan wel achter het huidige huis gelegen hebben.

Naam

Wist u dat de naam Padevoort vele malen ouder is dan het huidige gebouw? Rond het jaar 1300 wordt een eigendom dat de naam Padevoort draagt, overgedragen door Hendrik van Hessehusen. Het huis heeft ook de naam Padelvoort gedragen. Het huis wordt op een kaart van de Liemers van Christiaan Grooten Paffort genoemd.

Familie Van Padevoort

Het huis komt in de 14de eeuw in handen van de familie Van Padevoort. Deze familie behoort tot de lagere Berghse adel. In de daarop volgende eeuwen wordt het huis enkele malen verkocht. Madeleine van den Bergh krijgt in de 17de eeuw het huis in haar handen. Zij heeft het huis laten herstellen en heeft het huis verhuurd. Na het herstellen en verhuren van het huis werd het huis nog enige tijd gebruikt als jachtslot van de graaf van den Bergh. Echter, in de 18de eeuw staat de Padevoort weer te huur.

Eigenaren

Zowel in de 19de eeuw als de 20ste eeuw komt het huis in verschillende handen. Tegen het einde van de 19de eeuw wordt het huis ingericht als klooster. Het huis wordt overgedragen aan de zusters Franciscanessen van Heythuizen. De gezusters maken er een meisjesschool van. In het Sint Jozefsgesticht wordt het huis de Padevoort herdoopt. Een beeld van Sint Jozef wordt geplaatst boven de ingang van het huis. Tevens wordt het gehele huis bepleisterd.

Locatie

Vinkwijkseweg 13
7038 EP Zeddam